Szalmakalap Citera Együttes

Szalmakalap Citera Együttes

8 évvel ezelőtt néhány zeneszerető felnőtt felkért, hogy együttest alapítva tanítsam őket citerázni. Többek idősebb fejjel akkor ismerték meg először a hangszeres játék szépségét, az együtt muzsikálás örömét. Kezdetben kedvelt dalaikból kötöttünk csokrot, majd Bencze Lászlóné Dr. Mező Judit népzenekutató gyűjtéséből az "Az Hortobágy féloldalán..."című összeállításunkat - és annak előadását - 2009-ben szakmai zsűri különdíjjal jutalmazta.

A Hajdúságból, a Hortobágyról és az alföldről egyre több dalt válogattunk műsorunkba, összeállításunk- ennek köszönhetően -  egyre nagyobb és szebb lett. Az egyik legnehezebb feladattal is megbirkóztunk: a balladaénekléssel.

A biztató szakmai értékeléstől lelkesedve újabb és újabb városi, megyei fellépésekhez finomítottuk hangszeres tudásunkat és színesítettük műsorunkat a citerán kívül pásztorfurulyával, faxilofonnal és köcsögdudával. Ráérezve a népzenére ízére, észrevétlenül adtuk tovább az érzést gyermeknek, felnőttnek kortalanul, egyre szélesedő rétegben.

Idősebb citeratársaimról lévén szó, fontos célkitűzés az utánpótlás-nevelés, így nőtte ki magát a gyermek citera csoport, Ők a Szalmaszálak.

2010-től már országos rendezvényekre is meghívást kaptunk ( Debrecen, Hajdúszoboszló, Püspökladány, Pocsaj, Nyíradony, Nyírbátor). Ez évben bejelentkeztünk a térségi minősítőre, és a kapott KIVÁLÓ eredménnyel 2011-ben jelentkezhettünk országos minősítő versenyre.

2011-től rendszeres meghívottja, fellépője voltunk országos népzenei találkozóknak, fesztiváloknak, és Bencze Lászlóné Dr. Mező Judit népzenekutató, valamint Dr. Jób Árpád prof. népzenekutató előadásainak.

Ustron testvérvárosunkba több alkalommal vittünk a hazánkra és a tájegységünkre legjellemzőbb dalokból 40-60 perces műsort.

Az Utazási EXPO-n három alkalommal képviselhettük városunkat hajdúsági, hortobágyi és alföldi népdalokkal, standjuk hangos reklámjaként. A ma 8 éve működő együttesnek pár évig tagja volt Szabó Gáborné és Nagyné Reszegi Irén is.

Eredményeinket, melyre a legbüszkébbek vagyunk, az Országos Citera Zenekari Fesztiválon, Egerben értük el:

     2010- Térségi KIVÁLÓ

     2011- Országos EZÜST

     2012- Országos szakmai zsűri KÜLÖNDÍJA

     2013- Országos ARANY

     2014- az Országos Citera Zenekari Fesztivál NAGY-Díja

     2015- Országos ARANY

     2016- Országos ARANY

 

Egyre több összeállítást készítve a felnövekvő gyermekcsoporttal, mindkét együttes célkitűzése teljesülhet: tájegységünkön gyűjtött balladákkal és egyedi díszítésű pásztordalokkal is színesítjük műsorunkat, melyhez tartalomhangsúlyozásként apró mozgást, szóló- és páros táncot mutatunk be.

művészeti vezető 
Kovács Imréné 

  

eseménynaptár

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access /naptar/naptar_beepulo.php on this server.


Apache/2.4.25 (Debian) Server at www.nanasholding.hu Port 80

hirdetések

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access /holding/reklam_beepulo.php on this server.


Apache/2.4.25 (Debian) Server at www.nanasholding.hu Port 80

Okkal-Más-Okkal

Partnerünk az Okkal-Más-Okkal Ifjúsági Egyesület

Városdal

powered by Á.G.I.-CMS 1.17
admin