„HAJDÚ BOKRÉTA” HAGYOMÁNYŐRZŐ CSOPORT

      „HAJDÚ BOKRÉTA”  HAGYOMÁNYŐRZŐ CSOPORT      

A Hajdú Bokréta Kör és Dalárda az 1930-as években alakult az iparosok támogatásával. A Bokréta egy népi színmű, a Nánási Lakodalmas gyűjtésére, majd annak előadására szerveződött. Előbb fúvós zenekarral, majd tamburás, citerás csoporttal kísérték a népi dallamokat éneklő  szereplőket, jó hangú dalosokat.

A háború derékba törte a Dalárda működését.

Hosszú szünet után 1970-ben újraszerveződött a közösség Sebestyén Miklós gimnáziumi tanár segítségével és Zsuga János vezetésével újra színpadra állították a Nánási Lakodalmast.

Számtalan előadás történt az elmúlt években, úgy a környező településeken, mint határon túl. 2000-ben telt házas előadás bevételét felajánlották az árvízkárosultak javára, de a csoport önerőből számtalan alkalommal jótékonykodott! A szereplők cserélődtek (volt aki örökre elment)!

Zsuga János halála után 2007-ben a „Nánási Lakodalmas” csoportja felvette a Hajdú Bokréta Hagyományőrző Csoport nevet,Veres Sándor nótaénekes vezetésével.

Évente egy-két alkalommal előadták a Lakodalmast, illetve önálló népdal és nótaesteket rendeztek nem csak helyben, hanem város és országhatáron túl is.

Feladatuknak tekintik és célul tűzték ki a hagyományápolást, népdalok, népi játékok tanulását, terjesztését az ifjúság számára. Öröm számukra, hogy fiatal tagjai is vannak a csoportnak, akik által hitelesebb egy lakodalmas est előadása is.

2016 nyarán 8. alkalommal rendezték meg a Kéky Lajos Városi Művelődési Központtal közösen a Hagyományos kézi aratók fesztiválját, mely esemény minden év júliusának első hétvégéje, 18-20 aratócsoport és közel 900 látogató részvételével. A rendezvénynek helyt adó fő támogató Nyakas András és családja, aki nemcsak a területet, hanem az ebéd alapanyagát is biztosítja a versenyző csoportok és kilátogatók számára.

A Városi Önkormányzat, az iparosok, mezőgazdasági vállalkozók és a csoport tagjainak a támogatása  nélkül nem jöhetne létre ez a nagyszabású rendezvény minden év nyarán!

Büszkék arra, hogy a csoport dalos ajkú tagjai 5 éven keresztül a Megyei „Régi Nóta-Híres Nóta” csoportos nótaéneklési versenyen I-II. helyezést értek el, Veszprémben a „Hungaricum” magyar nóta klubok nemzetközi versenyén ezüstminősítést kaptak, míg a csoport vezetője kiemelt aranyminősítésben részesült. Utazásukat, fellépéseiket mindig önerőből finanszírozták, teszik ezt mind a mai napig.

Öröm számukra, hogy rendszeresen közreműködnek a városi rendezvényeken, környező települések fesztiváljain, melyet szeretettel és alázattal tesznek, hagyománytiszteletből.

A csoport próbáit vasárnap délutánonként tartja a Művelődési Központ klubtermében, ahol az évszakoknak megfelelő dalcsokrokat, újabb népi játékot tanulnak – a Nánási lakodalmas  szinten tartása mellett.

2015. év elején örökre eltávozott a csoport vezetője, aki helyett feleségét bízták meg a csoport tagjai az irányítással.

Elérhetősége: Veres Sándorné : 06 30 773 0356

E-mail címe: veresneicus52@gmail.com

  

eseménynaptár

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access /naptar/naptar_beepulo.php on this server.


Apache/2.4.25 (Debian) Server at www.nanasholding.hu Port 80

hirdetések

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access /holding/reklam_beepulo.php on this server.


Apache/2.4.25 (Debian) Server at www.nanasholding.hu Port 80

Okkal-Más-Okkal

Partnerünk az Okkal-Más-Okkal Ifjúsági Egyesület

Városdal

powered by Á.G.I.-CMS 1.17
admin